Mijn Implantaat

Blog_banner_1250x200px-stappenplan implantaatbehandeling
Blog_banner_734x305px_mobil-stappenplan implantaatbehandeling
/ Blog / Stappenplan van een implantaatbehandeling

Stappenplan van een implantaatbehandeling

De behandeling van een tandimplantaat bestaat uit meerdere fases die worden uitgevoerd door een ervaren implantoloog. Of je nu nog aan het oriënteren bent of al besloten hebt dat een implantaat de juiste oplossing voor jou is, het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten tijdens de ingreep. In deze blog beschrijven we het stappenplan van de behandeling.

Stappenplan implantaatbehandeling

Stap 1; Intakegesprek

Nadat je door je tandarts naar een implantoloog bent doorverwezen, heb je een intakegesprek met je behandelaar. Tijdens dit gesprek bespreek je samen met je behandelaar eerst jouw situatie, je algemene gezondheid en of je medicijnen gebruikt. Daarnaast wordt ook je gebit onderzocht met onder andere röntgenfoto’s. Hiermee wordt de conditie van je gebit vastgesteld en of je botkwaliteit nog voldoende is.

Stap 2; Behandelplan

Naar aanleiding van het intakegesprek wordt er een behandelplan voor jou gemaakt dat passend is bij jouw situatie en wensen. In het behandelplan wordt duidelijk beschreven welke ingreep voor jou nodig is, of er botopbouw nodig is, hoelang de behandeling duurt en wat de kosten zullen zijn. Wanneer het behandelplan door alle partijen is goedgekeurd, wordt er een afspraak ingepland voor de behandeldag.

Behandelplan tandimplantaat op maat

Stap 3; Voorbereidingen

Je behandeldag staat nu ingepland, dat betekent dat de voorbereidingen kunnen beginnen. Een goede voorbereiding is namelijk van groot belang voor een succesvolle implantaatbehandeling. Je behandelaar zal je voorafgaand aan de behandeling nog wat tips meegeven over welke stappen je moet ondernemen ter voorbereiding. Benieuwd naar welke voorbereidingstips wij geven? Lees het in de blog ‘Zo bereid jij je voor op je implantaatbehandeling’.

Stap 4; De behandeling

Nadat je goed bent voorbereid, staat de behandeling voor de deur. Je behandelaar zal je door de behandeling heen begeleiden. Voor de ingreep krijg je een plaatselijke verdoving; deze zal vergelijkbaar zijn met de verdoving voor het trekken van een tand of kies. Tijdens de behandeling voel je geen pijn, maar enkel een trilling. Vervolgens maakt de implantoloog een snede in het tandvlees om bij het bot te komen. Eenmaal bij het bot wordt er een gaatje in het bot geboord. Dan wordt de implantaat erin geschroefd en wordt er een schroefje geplaatst om het implantaat af te dekken. Tot slot wordt je tandvlees weer gehecht en wordt er uiteindelijk een kroon op het implantaat geplaatst.

Stap 5; Nazorg

Na de behandeling krijg je een aantal adviezen mee van je behandelaar. Het is cruciaal om deze adviezen goed op te volgen om het herstel en het vastgroeien van het implantaat te bevorderen. In onze blog ‘Hoe verzorg ik mijn implantaat na de behandeling?’ vertellen we meer over de nazorg en welke mondverzorgingsproducten er geadviseerd worden.

Gemiddeld worden de hechtingen na ongeveer 2 weken verwijderd. Vervolgens begint de fase van het vastgroeien van het implantaat. Dit proces duurt vaak gemiddeld 8 tot 12 weken, afhankelijk van je situatie. Wanneer het implantaat stevig genoeg is vastgegroeid, kan de kroon, het klikgebit of de brug worden geplaatst.

Een tandimplantaat kan een waardevolle oplossing zijn voor het vervangen van verloren tanden en het verbeteren van je mondgezondheid. Door het volgen van dit stappenplan krijg je inzicht in het hele proces, van de eerste intake tot de nazorg na de behandeling. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn en de adviezen van je behandelaar op te volgen voor een succesvol resultaat.

*Deze blog is deels geschreven op basis van informatie uit de artikelen van www.implantologiegrave.nl en www.implantologiehelmond.nl