Mijn Implantaat

/ Over tandimplantaten / Waarom een tandimplantaat? / Klik gebit
Implantaat als basis voor een
klik gebit

Een mogelijk doel van tandimplantaten is het bieden van een stevige basis voor een kunstgebit, ook wel bekend als een klikgebit of overkappingsprothese. Met implantaten kan een volledig kunstgebit veilig en stevig in de mond worden geplaatst, waardoor kauwen beter gaat en pijnlijke plekjes op het tandvlees verleden tijd zijn. De implantaten zorgen ervoor dat het kunstgebit goed blijft zitten en niet verschuift tijdens het praten of eten. Daarnaast voorkomt een klikgebit het slinken van het kaakbot. Het klikgebit kan eenvoudig uit de mond gehaald worden, bijvoorbeeld voor het reinigen ervan.

Klikgebit vs. normaal gebit: wat is het verschil?

Overweeg je een klikgebit, maar weet je niet wat het precies is en hoe het verschilt van een gewoon gebit? In deze tekst leggen we uit wat een klikgebit is en wat de verschillen zijn tussen een klikgebit en een traditioneel kunstgebit.

Het belangrijkste verschil tussen een klikgebit en een ‘traditioneel’ kunstgebit is de manier waarop ze op hun plaats blijven zitten. Een klikgebit wordt vastgeklikt op implantaten, terwijl een ‘normaal’ gebit op zijn plaats blijft zitten door middel van een dun laagje speeksel of kleefpasta. Hierdoor blijft een klikgebit veel steviger in de mond zitten en biedt het meer comfort dan een ‘normaal’ kunstgebit.

Een klikgebit kan ook noodzakelijk zijn als er al een lange tijd een ‘normaal’ kunstgebit gedragen is. Het kaakbot is dan dusdanig geslonken dat een ‘normaal’ kunstgebit geen houvast meer biedt. De behandelaar kan hier een inschatting in maken.

Als je last hebt van een loszittend gebit en op zoek bent naar een oplossing, is een klikgebit het overwegen waard. Het biedt meer comfort en stevigheid dan een traditioneel kunstgebit en kan eenvoudig worden uitgenomen voor schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden.

Video: wat is een klikgebit (overkappingsprothese)?

Tandarts-implantoloog Nurcan legt je in onderstaande video uit wat een klikgebit/overkappingsprothese is.

Andere toepassingen van een implantaat

Implantaat als basis voor een kroon

Een tandimplantaat kan dienen als basis voor een kroon, ook wel bekend als implantaatkroon of kroon op implantaat.
Meer informatie over kronen   >

Implantaat als basis voor een brug

Implantaten bieden een stevige basis voor het plaatsen van een brug in het geval dat meerdere tanden ontbreken.
Meer informatie over bruggen   >