Stappenplan
Implantaatbehandeling
Stappenplan
behandeling
Op deze pagina beschrijven we stap voor stap hoe een tandimplantaatbehandeling verloopt. Of je nu al hebt besloten om deze behandeling te ondergaan na overleg met je behandelaar, of nog twijfelt over de juiste oplossing voor jou, het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten tijdens het proces. Daarom hebben we een gedetailleerd stappenplan opgesteld dat je door de behandeling zal begeleiden. Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met je behandelaar.
Een tandimplantaatbehandeling bestaat uit meerdere fases die worden uitgevoerd door een ervaren implantoloog. De plaatsing van het implantaat kan in verschillende fasen worden gedaan, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de ingreep. Hieronder hebben we de fases van de behandeling kort voor je toegelicht.
Stap 1: Intake
Het intakegesprek is de eerste stap van een tandimplantaatbehandeling en vindt plaats nadat je bent doorverwezen door je tandarts. Tijdens dit gesprek worden verschillende zaken besproken. Allereerst wordt jouw situatie samen met de behandelaar besproken, waarbij het gebit wordt onderzocht en de conditie ervan wordt vastgesteld. Op deze manier wordt er een behandelplan opgesteld dat aansluit op jouw specifieke situatie en wensen.
Stap 2: Behandelplan op maat
Na het intakegesprek wordt er een behandelplan op maat opgesteld, waarin duidelijk wordt beschreven welke behandeling nodig is en of er eventuele alternatieven zijn. Ook wordt er in het plan vermeld of er botopbouw nodig is en wat de duur en kosten van de behandeling zijn. Als het behandelplan is goedgekeurd, kan de afspraak voor de behandeling worden ingepland.
Het kostenoverzicht van een tandimplantaatbehandeling kan vragen oproepen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze offertehulp.
Stap 3: Voorbereiden
Een goede voorbereiding is van groot belang voor een succesvolle implantaatbehandeling. Tijdens het intakegesprek bespreek je met je behandelaar of je bepaalde medicatie gebruikt en welke stappen je moet nemen ter voorbereiding op de behandeling. De behandelaar geeft je ook instructies over hoe je je het beste kunt voorbereiden op de implantaatbehandeling. Hieronder vind je alvast enkele tips:
- Zorg dat je goed uitgerust bent.
- Je hoeft niet nuchter te zijn, dus je kunt gerust vooraf eten en drinken.
- Draag geen make-up om het gebied zo steriel mogelijk te houden.
- Het is handig om medicijnen, tandpasta en mondspoelmiddel in huis te hebben. Meer informatie over nazorg kun je hier vinden.
- Zorg voor een coldpack of ander koelmiddel om eventuele zwelling na de behandeling te verminderen.
Stap 4: De behandeling
Na een goede voorbereiding is het tijd voor de behandeling. Voor de behandeling krijg je een verdoving, vergelijkbaar met de verdoving voor het trekken van een tand of kies. Tijdens de behandeling voel je enkel een trilling, maar geen pijn. In de meeste gevallen duur een behandeling ongeveer een halfuur.
We nemen je stap voor stap mee in wat je kunt verwachten.
Na de behandeling kun je weer naar huis.
Er wordt altijd aangeraden om samen met iemand naar huis te gaan.
Stap 5: Periode na de behandeling
Na de behandeling is het cruciaal om een aantal adviezen op te volgen om het herstel te bevorderen en het implantaat goed te laten genezen. Op onze herstelpagina vind je alle informatie en adviezen over nazorg, zoals het gebruik van mondspoelwater en een goede mondhygiëne.
Na ongeveer twee weken worden in de meeste gevallen de hechtingen verwijderd. Vervolgens begint de fase waarin het implantaat moet vastgroeien in het kaakbot. De duur van dit proces is afhankelijk van de kwaliteit van het bot, maar duurt gemiddeld 8 tot 12 weken. Wanneer het implantaat stevig genoeg is ingegroeid, kan de kroon, brug of het klikgebit worden geplaatst.