Mijn Implantaat

Tandimplantaat:
vervanging van de tandwortel

Een tandimplantaat is een vervanging van een echte tandwortel. Het is een kunstwortel van titanium die de volledige functie van de tandwortel vervangt. Dit lichaamsvriendelijke materiaal wordt goed opgenomen in de kaak en biedt een stevige basis voor verschillende toepassingen, afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Wanneer er één tand of kies vervangen moet worden, biedt een implantaat de basis voor een kroon. Na genezing van de implantaatplaatsing wordt de kroon boven op het implantaat vastgeschroefd. Dit resulteert in een volledig natuurlijk ogende en functionerende tand. Maar ook bij meerdere ontbrekende tanden of kiezen kan een implantaat dienen als basis voor een brug of (klik-)prothese. Dit biedt een stevige en duurzame oplossing voor het herstellen van je gebit.

Bezoek onze pagina ‘waarom een implantaat’ voor meer informatie over deze verschillende oplossingen.

Soorten tandimplantaten

Er zijn verschillende varianten van tandimplantaten beschikbaar, met variaties in lengte en doorsnee. De keuze voor het type implantaat is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de patiënt, zoals de positie in de kaak waar het implantaat geplaatst wordt en de kwaliteit van het kaakbot. Daarnaast speelt ook het doel van het implantaat een rol bij de keuze van het juiste type implantaat. Een ervaren behandelaar zal op basis van de situatie een weloverwogen beslissing maken en het meest geschikte type implantaat selecteren om de beste oplossing te bieden.

In de video ‘Wat is een implantaat’ legt tandarts-implantoloog Nurcan verder uit wat een implantaat is. Bekijk de video hier.

Tandimplantaat: waar wordt het
van gemaakt en hoe werkt het?

Een tandimplantaat wordt gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal dat uitstekend opgenomen wordt in het kaakbot. Het oppervlak van veel implantaten is ruw gemaakt om botgroei rondom het implantaat te stimuleren en een stevige verankering aan het bot te garanderen.

De genezingsperiode van het implantaat varieert afhankelijk van de locatie in de kaak. Meestal duurt het 6 tot 12 weken voordat het implantaat vastgroeit in het bot in de onderkaak en 3 tot 6 maanden in de bovenkaak. In sommige gevallen kan het implantaat direct na plaatsing worden voorzien van een tijdelijke kroon of brug. Jouw behandelaar kan hier meer over vertellen.

Video: wat is een tandimplataat?

Tandarts-implantoloog Nurcan legt je in onderstaande video uit wat een
implantaat is.