Mijn Implantaat

Blog_banner_1250x200px-hoe verzorg ik mijn implantaat na de behandeling
Blog_banner_734x305px_mobil-hoe verzorg ik mijn implantaat na de behandeling
/ Blog / Hoe verzorg ik mijn implantaat na de behandeling?

Hoe verzorg ik mijn implantaat na de behandeling?

Staat binnenkort je implantaatbehandeling voor de deur of heb je net een tandimplantaat laten plaatsen? En vraag je je af hoe je nu eigenlijk de wond na de behandeling moet verzorgen? Simpel, lees dit artikel en volg de instructies van je behandelaar nauwkeurig op. Dit zorgt namelijk voor een soepel genezingsproces na het plaatsen van de kunstwortel.

Implantaatbehandeling

Tijdens de ingreep wordt ervoor gezorgd dat de wond zo klein mogelijk blijft. Dit staat bekend als minimaal invasieve chirurgie, waarbij zo min mogelijk gesneden wordt. Door kleine sneetjes tijdens de behandeling te maken, is er minder pijn en ongemak tijdens en na het plaatsen van het implantaat. Het is echter belangrijk om de wond goed te verzorgen om de integratie van de kunstwortel in het kaakbot te bevorderen.

tandimplantaat

Hoe voorkom ik een grote zwelling?

Na de implantaatplaatsing kan er een zwelling optreden, afhankelijk van de ingreep en de locatie in de kaak. Koel regelmatig met een coldpack, ijsklontjes of bevroren groenten in een theedoek om de zwelling te verminderen. Wissel af met 15 minuten koelen en 5 tot 15 minuten rust voor optimale verlichting.

Hoe zorg ik voor goede mondgezondheid na de behandeling?

Een goede mondgezondheid is belangrijk voor de genezing van de wond en de delen rondom het implantaat, omdat je met een goede mondhygiëne voorkomt dat de wond gaat ontsteken. Vanaf de eerste dag na de behandeling mag je na iedere maaltijd je mond spoelen met water. Gebruik ook Period-Aid® om je mond te spoelen en bacteriën te doden. Doe dit 3 keer per dag gedurende 5 tot 7 dagen. Poets daarnaast in de eerste 2 weken na het plaatsen van de kunstwortel met een zachte tandenborstel over de wond.

Voorkom overbelasting van het implantaat

Een succesvolle aanhechting van een tandimplantaat duurt doorgaans tussen de 2 en 6 maanden*, afhankelijk van de botkwaliteit. Om het genezingsproces te optimaliseren, is het verstandig overbelasting van het implantaat te vermijden. In principe kan je alles eten, echter is het wel verstandig om bepaalde voedingsmiddelen die de kunstwortel kunnen beschadigen te vermijden. Voorbeelden zijn hard voedsel, nootjes, taai vlees, broodkorsten en kleverige snoepjes.

Stop met roken

Als je rookt, raden we je af om voor en na je kunstwortelplaatsing te roken. Roken vermindert namelijk de bloedtoevoer naar het wondgebied, wat kan leiden tot complicaties. Vooral in de eerste 2 weken na de ingreep heb je met roken een grotere kans op wondinfecties en blootliggend kaakbot. Daarbij werkt het de integratie van het tandimplantaat tegen wat uiteindelijk zou kunnen leiden naar een mislukte ingreep.

tand ban roken

Vermijd zware inspanning en houd rust

In de eerste 24 uur na de implantaatbehandeling is het slim om rust te houden en zo min mogelijk de mond te spoelen. Ook warm drinken en alcohol wordt sterk afgeraden in de eerste 24 uur. Naast je wond zo min mogelijk te belasten met voedsel en drinken, wordt er ook geadviseerd om de eerste paar dagen zware inspanning te vermijden, zoals fanatiek sporten of zware spullen tillen.

Veel gemaakte fouten bij het verzorgen van een tandimplantaat

Ondanks de adviezen en instructies van de behandelaar, zien we vaak dat mensen hun mondgezondheid verwaarlozen. Daarom hebben we een paar veel gemaakte fouten op een rijtje gezet als het gaat om het verzorgen van je implantaat:

  • Onvoldoende poetsen
    Het onvoldoende grondig en regelmatig poetsen van de kunstwortel en het omliggende tandvlees kan leiden tot ophoping van tandplak en bacteriën, met mogelijke infecties en ontstekingen tot gevolg.

     

  • Niet reinigen tussen de tanden
    Het niet reinigen tussen het tandimplantaat en de natuurlijke tanden kan eveneens zorgen voor ophoping van bacteriën en voedselresten, wat de kans op infecties verhoogt.

     

  • Overmatig gebruik van suikerhoudende producten 
    Overmatig gebruik van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken kan de mondhygiëne negatief beïnvloeden en de kans op een tandvleesontsteking rondom het implantaat vergroten.
vieze tanden

Zorg goed voor je implantaat om complicaties te voorkomen en de levensduur te verlengen. Volg de adviezen van je behandelaar en houd bovendien je mondhygiëne op peil door te poetsen, te spoelen en suiker te vermijden. Daarnaast wordt aangeraden om roken te vermijden. Bij vragen, neem contact op met je tandarts. Goede nazorg is de sleutel tot een succesvol implantaat en een gezonde glimlach!

*Deze blog is deels geschreven op basis van informatie uit de artikelen van www.implantologiegrave.nl en www.implantologiehelmond.nl