Mijn Implantaat

Veelgestelde vragen

Als je overweegt om een tandimplantaat te laten plaatsen, dan heb je ongetwijfeld veel vragen over de behandeling, de kosten en de mogelijke bijwerkingen. Om je te helpen hebben we hieronder een aantal veel gestelde vragen over tandimplantaten op een rijtje gezet. Van wat een tandimplantaat precies is tot aan de kosten en vergoedingen, je vindt het hier allemaal. Lees verder om antwoorden te krijgen op de meest voorkomende vragen over tandimplantaten.

Over tandimplantaten

Een tandimplantaat is een titanium schroef die als vervanging van een tandwortel in de kaak wordt geplaatst. Dit is de basis voor een kroon, brug of klikgebit.

Meer informatie over tandimplantaten vind je hier

Een tandimplantaat is gemaakt om levenslang mee te gaan. Het is echter belangrijk om te onthouden dat factoren zoals de kwaliteit van het kaakbot, mondhygiëne en roken van invloed kunnen zijn op de levensduur van het implantaat.

Nee, niet iedereen is geschikt voor een tandimplantaat. Het kaakbot moet gezond zijn en er moet voldoende kaakbot aanwezig zijn om het implantaat te ondersteunen. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, en rokers hebben een hoger risico op complicaties en kunnen mogelijk niet in aanmerking komen voor een tandimplantaat.

Meer informatie over voorwaarden

De behandeling & pijn

Tijdens de behandeling, die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, ervaart men over het algemeen nauwelijks pijn. Na de behandeling kan er wel pijn optreden, maar deze kan eenvoudig en effectief worden bestreden met normale pijnstillers.

Meer informatie over pijn vind je hier

De pijn na de behandeling kan enkele uren tot dagen aanhouden, afhankelijk van de patiënt. Bij pijn kunnen pijnstillers worden ingenomen, maar gebruik hierbij nooit meer dan de voorgeschreven dosis.

Het implantaat moet minimaal twee maanden vastgroeien in de kaak. In de eerste twee weken na de behandeling wordt geadviseerd de implantaten zo min mogelijk te belasten en alleen zacht voedsel te eten.

Meer informatie over het herstel vind je hier

Nadat het implantaat volledig is gehecht, kun je in principe alles eten wat u wilt. Het is echter belangrijk om goede mondhygiëne te behouden en bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die het implantaat kunnen beschadigen, zoals harde voedingsmiddelen en kleverige snoepjes. Je behandelaar kan je adviseren over wat je moet vermijden en hoe je jouw tanden en tandvlees gezond kunt houden.

Kosten & vergoeding

De kosten voor een enkel implantaat zonder kroon kunnen variëren van €800 tot €2000, afhankelijk van de kwaliteit van het kaakbot en het type implantaat. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de aard van de behandeling en de zorgverzekering.

Een kroon of brug op implantaten wordt over het algemeen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Neem contact op met de zorgverzekering om te zien welke vergoedingen er mogelijk zijn uit een eventuele aanvullende verzekering en voorkom misverstanden.