

/ Blog / Doet een implantaatbehandeling pijn?
Doet een implantaatbehandeling pijn?
Sta je voor de keuze om een tandimplantaat te nemen, maar ben je bang voor de pijn? Geen zorgen, je bent niet de enige! Veel mensen twijfelen om een implantaat te laten plaatsen. Ze weten namelijk niet of een implantaatbehandeling veel pijn doet of niet. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over pijn bij een ingreep, van verdoving tot eventuele pijnbestrijding na de behandeling.
Is de behandeling pijnlijk?
Voordat de behandeling begint, krijg je een plaatselijke verdoving op de plek waar het implantaat geplaatst zal worden. Dit wordt ook wel anesthesie genoemd. Het antwoord op de vraag ‘Doet een implantaatbehandeling pijn?’ is moeilijk te geven. Maar door de plaatselijke verdoving zal de behandeling vrijwel als pijnloos worden ervaren. Of er enige pijn wordt ervaren, verschilt per persoon. Wel kun je tijdens de ingreep wat lichte ongemakken ervaren, zoals een licht druk of trilling.
Pijn na de verdoving
Binnen een paar uur na de behandeling zal de verdoving uitwerken. Nadat de verdoving is uitgewerkt kun je enige pijn ervaren. Dat op zich niet gek is; het is een natuurlijke reactie van het lichaam op de ingreep. De pijn die je ervaart, is makkelijk te verlichten met normale pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen. Deze kun je gewoon bij de drogist halen.

Pijnbestrijding na de behandeling
Zoals hierboven genoemd, is de pijn na de behandeling vaak makkelijk te bestrijden met pijnstillers. In sommige gevallen kan het voorkomen dat deze pijnstilling niet goed werkt voor jou. In dat geval kan je behandelaar specifieke pijnstilling voorschrijven. Het is wel belangrijk om altijd de instructies over dosering goed op te volgen. Hiermee verlicht je de pijn effectief en veilig. Naast medicatie wordt het ook aangeraden om regelmatig je mond te spoelen met antibacteriële mondspoeling. Hiermee verklein je de kans op infecties. Let op dat je dit pas doet vanaf 24 uur na je behandeling. Daarnaast wordt rust aanbevolen bij het bestrijden van de pijn.
Zwelling en verkleuring van de wang
Naast de pijn is het handig om rekening te houden met enige zwelling of verkleuring van de wang of lippen. Ook dit is een natuurlijke reactie van het lichaam na de ingreep. De zwelling en/of verkleuring kan tot een paar dagen na de ingreep aanhouden. Om de zwelling te verminderen, kun je een koel kompres gewikkeld in een theedoek tegen je wang houden. Zorg er wel voor dat je het kompres niet te lang op je wang houdt. Probeer ongeveer 10 minuten te koelen, gevolgd door 10 minuten rust. Herhaal dit tot maximaal 2 uur aan een stuk.

Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding op je implantaatbehandeling is erg belangrijk. Op deze manier weet je niet alleen wat je te wachten staat, maar zorg je er ook voor dat je met meer zelfvertrouwen en ontspanning de behandeling ingaat. Een goede voorbereiding zorgt er bovendien voor dat je minder pijn kunt ervaren tijdens en na de behandeling. Dit komt doordat je minder gespannen bent.
Een behandeling voor een tandimplantaat is dus door een plaatselijke verdoving nagenoeg pijnloos. Als je goed bent voorbereid is de kans op pijn en ongemak tijdens de behandeling klein. Nadat de verdoving is uitgewerkt, kun je wat ongemak ervaren in de vorm van pijn, zwelling of verkleuring van de wang. Deze pijn en de mogelijke zwelling is makkelijk te bestrijden met pijnstilling en een koel kompres. Uiteindelijk verschilt het per persoon hoeveel pijn en ongemak je kunt ervaren tijdens en na de behandeling.
*Deze blog is deels geschreven op basis van informatie uit de artikelen van www.implantologiegrave.nl en www.implantologiehelmond.nl